DESPRE PARC DESPRE OLTENIA DE SUB MUNTE TRASEE CICLOTURISM TRASEE MOUNTAIN BIKE HARTA TRASEELOR INFORMATII UTILE CONTACT      

Traseul 10 – Olănești


Băile Olănești – Valea Olăneşti – Cantonul Silvic Mânzu – Cheile Olăneşti – Vârful Folea – Vârful Cândoaia – Pârâul Câinelui - Băile Olănești

Lungime
Panta medie
Panta maxima
Altitudine traseu
Amplitudine (Alt. max. - Alt. min.)
Diferenta totala de nivel
Intrare traseu
Maxima
Minima
Pozitiva
Negativa
49,1 km
4,2%
20,1%
380 m
1587 m
380 m
1207 m
2027 m
2865 m

Descarca trackul gps al traseului aici:

Vizualizeaza/descarca harta traseelor aici:

Locuri de adăpost : Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu
Puncte de alimentare cu apă : Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu
Este unul din traseele care traversează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de la sud la nord, urcând și coborând din/în Olănești pe valea Olănești până în creasta principală a Munţilor Căpăţânii. 
Traseul se suprapune parțial cu traseul de trekking nr. 16 din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, marcate cu triunghi galben.
Este un traseu dificil prin lungime și diferenșa mare de nivel de urcat, aproape în totalitate pe drumuri forestiere.
Descriere :
Traseul porneşte din centrul staţiunii (520 m) pe şoseaua care urcă pe lângă parc spre Izvorul nr. 24. La circa 2 km ajunge în dreptul taberei şi cabanei Comanca. Trecem podul şi continuăm pe drumul forestier de pe Valea Olăneştiului. Trecem de o staţie de captare apă şi ajungem după 1 km în poienile de la Comanca, unde se află o biserică şi câteva cabane. Trecem râul şi după 500 m ajungem la Cantonul Silvic Comanca. Înainte de confluenţa cu Valea Radiţa, la care ajungem după încă 2 km, drumul pătrunde în cheile mijlocii ale Văii Olăneşti. După confluenţă valea este strâmtă şi din nou apar chei. Trecând pe malul stâng, drumul însoţeşte râul cu numeroase cascade. Trecem de Muntele Alionteși după 6 km de la confluenţă ajungem la Cantonul Silvic Mânzu (710 m). Continuăm drumul pe Valea Olăneşti şi după 4 km ajungem la o intersecţie de drumuri şi confluenţă de pâraie, de unde drumul părăseşte firul văii urcând în stânga pe versant, pentru a urca spre Cheile Olăneşti (Folea), la care ajungem după 1 km de urcare, trecând de o serpentină. Traversăm cheile şi după încă 3 km de urcuş pe drumul forestier dintre stânci ajungem la confluenţa a trei pâraie, unde este şi capătul drumului, lângă ruinele unor clădiri, la circa 1320 m altitudine. De aici părăsim drumul şi urcăm pe poteca şerpuită de pe muchia dintre izvoarele din dreapta, printr-o pădure bătrână de amestec. După un urcuş destul de greu (200 m diferenţă de nivel), ajungem într-o poiană la marginea unei păduri mai tinere de molid, de unde schimbăm direcţia de mers dinspre nord înspre nord-vest. Intrăm în pădurea de molid şi după un urcuş lejer ajungem într-o poiană în care se mai văd resturile unei cabane. De aici urcăm printre molizi până într-o poiană mult mai mare, în dreptul unul vechi adăpost situat pe malul unui mic lac (1590 m), la nord de Vârful Folea. Aici intersectăm un drum de tractor destul de bun, pe care continuăm să urcăm prin păşune înspre nord. Trecem pe lângă o stână (dreapta) şi intrăm din nou în pădurea de molid. Drumul urcă prin pădure până într-un vârf împădurit (1770 m), al cărui versant sudic a fost tăiat în urma unei doborâturi de vânt (privelişte către creasta Buila-Vânturariţa). Coborâm înspre nord tot prin pădure până într-o poiană, de unde ne continuăm urcuşul înspre nord-vest. Ieşim din pădurea de molid la golul alpin, aici acoperit cu ienuperi şi afiniş, în dreptul unei stâne (1810 m). De aici putem urca pe la marginea pădurii până în Vârful Gera (1890 m).

Galerie foto

javascript carousel

 


www.kogayon.rowww.buila.ro


www.trovanti.ro


www.oltenia-biking.ro


www.repf.ro
Pagina realizata de catre:
Asociatia Kogayon in parteneriat cu Administratia Parcului National Buila-Vanturarita, in cadul proiectului “Oltenia de sub Munte – zona ecoturistica”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Materialul exprima exclusiv opinia autorului, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania neputand fi facuti in nici un fel raspunzatori de felul in care se folosesc informatiile cuprinse in acesta.
2014 Toate drepturile rezervate.