DESPRE PARC DESPRE OLTENIA DE SUB MUNTE TRASEE CICLOTURISM TRASEE MOUNTAIN BIKE HARTA TRASEELOR INFORMATII UTILE CONTACT      

Traseul 6 – Bistrița


Mănăstirea Bistrița – Cheile Bistriței – Între Râuri – Valea Gurgui – Cabana Văleanu – Vârful Văleanu (1846 m) – Curmătura Rodeanu – Plaiul Zănpaga – Valea Cuca – Valea Bistrița – Între Râuri – Mănăstirea Bistrița

Lungime
Panta medie
Panta maxima
Altitudine traseu
Amplitudine (Alt. max. - Alt. min.)
Diferenta totala de nivel
Intrare traseu
Maxima
Minima
Pozitiva
Negativa
38,5 km
4,4%
26,1%
529 m
1701 m
527 m
1174 m
2160 m
3323 m

Descarca trackul gps al traseului aici:

Vizualizeaza/descarca harta traseelor aici:

Locuri de adăpost : Mănăstirea Bistriţa, Cantonul Silvic Între Râuri, Cabna Văleanu, Stânele Zănoaga, Stânele Rodeanu, adăposturile Cuca Mică, adăpost Valea Bistriţa,
Puncte de alimentare cu apă : Mănăstirea Bistriţa, Fântâna lui Chirachide (Cheile Bistriţei), Între Râuri, Cabna Văleanu, Stânele Zănoaga, Stânele Rodeanu, adăposturile Cuca Mică
Este unul din traseele care traversează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de la sud la nord, urcând din Bistrița pe un afluent al râului Bistrița (Gurgui) până în creasta principală a Munţilor Căpăţânii.și coborând pe celălalt affluent (Cuca).  
Traseul se suprapune parțial cu traseul de trekking nr. 1 din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, marcat cu triunghi albastru, pe porțiunea de urcare Mănăstirea Bistrița – Cheile Bistriței – Între Râuri și cea de coborâre Curmătura Rodeanu – Plaiul Zănoaga – Valea Cuca – Valea Bistrița – Între Râuri – Mănăstirea Bistrița
Traseul se suprapune parţial (în prima parte) pe un traseu de ecoturism amenajat în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.
Este un traseu lung, cu dificultăţi deosebite doar la urcarea din Valea Gurgui la cabana Văleanu, în cea mai mare parte desfăşurându-se pe drumuri forestiere (pe vaela Bistrița și pe afluenții acesteia).
Descriere :
Traseul are punctul de pornire în Satul Bistriţa, mai exact de la poarta Mănăstirii Bistriţa, unde se află un panou informativ şi un stâlp cu săgeţi indicatoare.
Se porneşte înspre nord pe drumul forestier de pe Valea Bistriţa. După cca. 100 m se ajunge la o intersecţie de drumuri (drumul care traversează Râul Bistriţa înspre dreapta urcă spre cariera de calcar şi Mănăstirea Arnota – 4 km). După alţi 100 m se ajunge în dreptul Mănăstirii Bistriţa. În continuare pe drumul forestier trecem de o barieră şi ajungem la intrarea în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de pe Valea Bistriţa, care coincide cu ieşirea Bistriţei din chei.
Intrăm în chei şi după 200 m ajungem la un pod, unde cheile se îngustează. Din acest punct se parcurge cel mai îngust sector al cheilor, cu o lungime de cca. 1 km. Valea începe să se lărgească imediat ce trecem de zona cu calcare. După 4,3 km de urcare ușoară de la plecarea din Bistriţa ajungem la o intersecţie de drumuri şi confluenţă de râuri (Gurgui în stânga şi Cuca în dreapta), punct numit Între Râuri. Aici se află câteva clădiri (canton silvic, cabană a parcului naţional, hidrocentrală, etc.) precum şi un izvor.
De aici continuăm pe drumul din stânga, în amonte pe pârâul Gurgui. Se iese din pădure în golul alpin lângă cabana militară Văleanu. Continuăm urcarea spre creastă până ajungem în vârful Văleanu (1846 m). De aici mergem în dreapta pe drumul de creastă al Munților Căpâțânii, până în Curmătura Rodeanu (1628 m), de unde coborâm spre sud pe Plaiul Zănoaga, pe traseu touristic marcat cu triunghi albastru.
Se coboară de la stână prin pădure de molid, apoi pe la marginea acesteia și prin poieni, se trece pe lângă stâna Zănoaga, se coboară pe plai (interfluviu) până în vârful Zănoaga și d epe acesta pe “Treptele Tribunalului”, trece în coborâre prin vecinătatea unui mic canton de vânătoare aflat chiar la marginea pădurii. De aici drumul trece pe versantul estic printr-o zonă defrişată şi urcă până într-o şa, numită „La Şipote” (izvor), unde se află în curs de desfăşurare exploatări forestiere. Se trece pe lângă un foişor de vânătoare, sub Vârful Cuca, apoi pe lângă un alt adăpost aflat la obârşia izvorului Cuca Mică. Coborâm pe drum de tractor pe versantul vestic defrișat și ajungem la un izvor cu adăpost, de unde coborâm pe valea Cuca Mică până în Valea Bistrița. Megem în aval pe drumul forestier, trecem dupâ 1 km de fosta cabană I. F. Bistriţa și după alți 4 km ajungem la confluența Între Râuri. De aici nu mai avem decât de traversat încă o dată, acum în coborâre, Cheile Bistriței.

Galerie foto

javascript carousel

 


www.kogayon.rowww.buila.ro


www.trovanti.ro


www.oltenia-biking.ro


www.repf.ro
Pagina realizata de catre:
Asociatia Kogayon in parteneriat cu Administratia Parcului National Buila-Vanturarita, in cadul proiectului “Oltenia de sub Munte – zona ecoturistica”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Materialul exprima exclusiv opinia autorului, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania neputand fi facuti in nici un fel raspunzatori de felul in care se folosesc informatiile cuprinse in acesta.
2014 Toate drepturile rezervate.