DESPRE PARC DESPRE OLTENIA DE SUB MUNTE TRASEE CICLOTURISM TRASEE MOUNTAIN BIKE HARTA TRASEELOR INFORMATII UTILE CONTACT      

Traseul 7 – Pietreni


Satul Pietreni – Cheile Costești – Valea Prislop (Costești) – Canton Prislop – Valea lui Ignat – Plaiul Netedu – Muntele Netedu – Vârful Lespezi – Muntele Zănoaga – Vârful Govora (1957 m) – Şaua Zmeuret – retur până la Muntele Netedu – Curmătura lui Ignat – Valea Prislop – Canton Prislop – Cheile Costești – Satul Pietreni

Lungime
Panta medie
Panta maxima
Altitudine traseu
Amplitudine (Alt. max. - Alt. min.)
Diferenta totala de nivel
Intrare traseu
Maxima
Minima
Pozitiva
Negativa
42 km
5,5%
17,2%
503 m
1946 m
501 m
1445 m
2198 m
2702 m

Descarca trackul gps al traseului aici:

Vizualizeaza/descarca harta traseelor aici:

Locuri de adăpost : Adăpostul de la Izvorul Priboiului, Canton Silvic Prislop, Cantonul Gura Plaiului, Stâna Netedu, Refugiul Lespezi
Puncte de alimentare cu apă : Izvorul Priboiului, Stâna Netedu, Stâna Lespezi
Este unul din traseele care traversează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de la sud la nord, urcând și coborând din/în Pietreni pe valea Costești până în creasta principală a Munţilor Căpăţânii. 
Traseul se suprapune parțial cu traseel de trekking nr. 3 și 2 din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, marcate cu triunghi galben și bandă albastră.
Traseul se suprapune parţial (în prima parte) pe un traseu de ecoturism amenajat în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.
Traseul are ca punct de plecare Satul Pietreni, traversează creasta Buila-Vânturariţa pe Valea Râului Costeşti şi ajunge în creasta principală a Munţilor Căpăţânii în Şaua Zmeuret.
Traseul se suprapune parţial (în prima parte) pe un traseu de ecoturism amenajat în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.
Este un traseu lung, cu dificultăţi deosebite la urcarea din Valea Costești și coborâre înapoi din Creasta Munților Căpățânii, în rest desfăşurându-se pe drumuri forestiere (pe vaela Costești).
Descriere :
Punctul de pornire îl constituie Satul Pietreni, mai exact intersecţia cu drumul către Satul Bărbăteşti. Se porneşte pe drumul dinspre nord, şi după 100 m se ajunge la o altă intersecţie de drumuri şi trasee. Traseul nostru continuă pe drumul forestier din stânga. După 200 m se ajunge la o altă intersecţie de unde se poate merge în stânga (500 m) până la Schitul 44 Izvoare. Continuăm urcarea pe drumul forestier principal, trecem de ultimele case şi ajungem la o barieră, intrarea de pe aceasta vale în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. De aici drumul urcă abrupt în serpentine până într-un punct de belvedere cu vedere spre satele din sud şi Cheile Costeşti. Continuăm urcarea pe drumul din dreapta râului, din ce în ce mai aproape de nivelul acestuia. În momentul în care depăşim creasta calcaroasă valea se lărgeşte şi cursul râului se linişteşte. Ajungem la un adăpost cu izvor (Priboi). După 300 m traversăm râul pe pod şi după alţi 100 m ajungem la o intersecţie de drumuri, de unde în stânga porneşte traseul spre Valea Bistriţa. Continuăm înainte pe drumul principal, trecem de două pepiniere şi ajungem la Cantonul Silvic Prislop. Traseul continuă înspre nord, pe acelaşi drum forestier care urmează cursul râului. Ajungem la o intersecție marcată de unde pornește un traseu turistic spre Satul Bărbăteşti și apoi la o confluenţă de unde traseul părăseşte valea principală şi continuă înspre nord (stânga) pe Valea Izvorului lui Ignat, afluent de dreapta al Costeştiului. De aici drumul este prost, pe vale dispărut complet, de multe ori fiind nevoiţi să mergem direct pe firul văii. Continuăm până ajungem la capătul parcelei de pădure exploatate (aflată pe versantul din stânga), de unde părăsim valea urcând în stânga pe drumul de tractor al exploatării forestiere. Ajungem în culme, unde întâlnim și marcajul turistic bandă albastră. Continuăm pe muchie pe drum forestier. Depăşim exploatarea silvică, traversăm păduri seculare de fag şi ajungem la pădurea de molid de unde imediat ajungem la golul alpin în punctul Gura Plaiului (1430 m). Cu foarte puţin înainte de ieşirea în golul alpin, se ramifică din drumul principal un altul care coboară uşor spre dreapta până la un mic canton, păstrat în condiţii foarte bune, loc de adăpost pe vreme rea. De la ieşirea în golul alpin orientarea este foarte uşoară, netrebuind decât să urmăm linia muchiei.
Din Şaua Gura Plaiului se deschide panorama spre abruptul nord-vestic al crestei Buila-Vânturariţa. Urmează un urcuş pronunţat pe mijlocul Culmii Netedu până în vârful Gura Plaiului (1510 m). La dreapta, se poate alege varianta pe poteca ce duce spre stâna Netedu.
Plaiul Netedu se aşterne golaş spre nord cu pante uşoare, conferind largi perspective spre Plaiul Lespezi, Curmătura Comarnice şi abruptul Buila-Vânturariţa iar pe măsură ce urcăm drumul devine tot mai larg.
Culmea devine un vast platou. Traseul se îndreaptă către dreapta până într-o şa (interfluviul dintre văile Costeşti şi Cheia), trece de o intersecţie (în dreapta se coboară spre Curmătura Ignat). Ocoleşte vârful Netedu (1757 m) pe la est, trece de o altă intersecţie (în stânga se urcă pe Vârful Lespezi) şi traversează capul Muchiei lui Ignat, unde se află intersecția cu traseul turistic care coboară spre Cabana Cheia. Ca punct de reper al punctului terminus al traseului, luăm momâia de pe Vârful Zmeuret, în stânga căruia trebuie să ajungem. De aici se coboară până la refugiul din Curmătura Lespezi (1610 m), apoi se urcă pe drum înspre nord, se traversează obârşia Văii Bistriţa printr-o serpentină şi se continuă până la o intersecţie, de la care direcţia se schimbă înspre dreapta, spre obârşia Râului Cheia. Se ajunge aproape de obârşie (în dreapta de văd căderile înspumate ale apei şi peste vale ruinele unei stâne), apoi printr-o altă serpentină (stânga) care ocoleşte Vârful Govora (1957 m), se ajunge în creasta principală a Munţilor Căpăţânii, în Şaua Zmeuret, situată la vest de Vârful Zmeuret (1978 m).

Galerie foto

javascript carousel

 


www.kogayon.rowww.buila.ro


www.trovanti.ro


www.oltenia-biking.ro


www.repf.ro
Pagina realizata de catre:
Asociatia Kogayon in parteneriat cu Administratia Parcului National Buila-Vanturarita, in cadul proiectului “Oltenia de sub Munte – zona ecoturistica”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Materialul exprima exclusiv opinia autorului, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania neputand fi facuti in nici un fel raspunzatori de felul in care se folosesc informatiile cuprinse in acesta.
2014 Toate drepturile rezervate.