DESPRE PARC DESPRE OLTENIA DE SUB MUNTE TRASEE CICLOTURISM TRASEE MOUNTAIN BIKE HARTA TRASEELOR INFORMATII UTILE CONTACT      

Traseul 9 – Cheia


Satul Valea Cheii – Schitul Iezer – Valea Cheia – Cantonul Comarnice – Curmătura Stogșoare – Şaua Hădărău – Vârful Căprăreasa – Muntele Stâna Bătrână – Vârful Gera (1886 m) - retur

Lungime
Panta medie
Panta maxima
Altitudine traseu
Amplitudine (Alt. max. - Alt. min.)
Diferenta totala de nivel
Intrare traseu
Maxima
Minima
Pozitiva
Negativa
52,2 km
6,9%
18,4%
446 m
1873 m
446 m
1427 m
3122 m
3122 m

Descarca trackul gps al traseului aici:

Vizualizeaza/descarca harta traseelor aici:

Locuri de adăpost : Schitul Iezer, Cantonul Silvic Codric, Cabana Cheia, stâna Gera
Puncte de alimentare cu apă : Schitul Iezer, Cantonul Silvic Codric, stâna Gera
Este unul din traseele care traversează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de la sud la nord, urcând și coborând din/în Cheia pe valea Cheia până în creasta principală a Munţilor Căpăţânii. 
Traseul se suprapune parțial cu traseel de trekking nr. 12, 13 și 18 din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, marcate cu triunghi albastru, cruce galbenă, respectiv triunghi roșu.
Este un traseu dificil prin lungime și diferenșa mare de nivel de urcat, aproape în totalitate pe drumuri forestiere.
Descriere : Traseul începe din Satul Cheia înspre nord, pe drumul forestier din lungul văii. După 3 km de la plecare ajungem la Schitul Iezer, apoi lăsăm pe rând în stânga o cabană, un canton silvic şi văile Călăuzul Mare, Valea Lupului şi Cracul Tisei şi ajungem după 9 km la intersecţia cu drumul spre Schitul Pahomie. Continuăm pe drumul forestier de pe Valea Cheia, trecem de nişte ruine ale unor clădiri şi de o intersecţie cu un drum forestier care vine din stânga (Valea Neagră), punct de unde intrăm în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa şi după 4 km ajungem la intersecția de unde traseul marcat cu triunghi albastru părăseşte drumul forestier. Înainte pe drum continuă traseul, marcat cu cruce galbenă. După 200 m ajungem la intersecţia cu un mic drum de tractor care duce în stânga la Cantonul Silvic Codric, iar după alţi 500 ajungem la ieşirea râului Cheia din chei. Trecem podul în dreapta şi părăsim valea Cheia urcând pe versantul estic. După 2,5 km şi două serpentine ajungem la un izvor şi apoi în Şaua La Lac, importanţă intersecţie de trasee. Aici vin din dreapta de pe muchie, 3 trasee dinspre Băile Olăneşti. Traseul nostru continuă pe drumul forestier şi după o serpentină largă, de 3 km ajunge la tunelul de 200 m care străbate creasta calcaroasă spre versantul nord-vestic pe sub Curmătura Stogşoare. În partea dinspre sud a tunelului este amenajat un spaţiu de campare. Trecem tunelul şi la 200 m de la ieşire întâlnim o intersecţie marcată cu stâlp indicator, de unde coboară o potecă direct la Cabana Cheia, pe o scurtătură prin pădure. Continuăm pe drumul forestier, coborâm 2 km și cu 500 m înainte de râu intersectăm traseul marcat cu triunghi roșu care urcă de la Cabana Cheia în creasta principală a Munţilor Căpăţânii.
Urmează o porțiune de urcuș greu, pe un drum de tractor în serpentine amenajat recent pe vechiul traseu turistic. Se urcă în dreapta în pădure şi atacăm pantele Muntelui Hădărău. După numeroase serpentine, răzbatem în Poiana şi Şaua Hădărău (1320 m). Aici întâlnim traseul marcat cu cruce albastră, care urcă din Băile Olăneşti, cele două trasee fiind de aici comune până în Vârful Gera, punctul terminus, în creasta principală a Munţilor Căpăţânii. Din poiană continuăm spre nord şi intrăm în pădurea de fag pe faţa estică a Muntelui Căprăreasa. Drumul, săpat uneori în stânca versanţilor ne scoate încet, prin urcare lentă, în câteva puncte de unde avem deschidere spre Vârful Stogu (S) şi Vârful Folea (E). Lăsăm în dreapta o poieniţă unde se văd resturile unei construcţii, urcăm o serpentină şi reluăm urcuşul în lungul versantului şi ajungem la un izvor (circa 1600 m). De aici traseul coboară puţin până în dreptul unui vâlcel, apoi iese într-o poiană. Continuăm urcarea prin stânga poenii, reintrăm între molizi şi după câteva sute de metri ieşim într-o poiană mai mare, care urcă până în stâncile vârfului Bogdana Mare. Urcăm încă o porţiune prin pădure, în lungul izvorului Olăneştiului şi aproape de obârşia acestuia ieşim în golul alpin. La obârşia văii se află două clădiri ale unei vechi stâne. De aici urcăm pe versantul sudic înierbat al Vârfului Gera (1890 m), punctul terminus al traseului.

Galerie foto

javascript carousel

 


www.kogayon.rowww.buila.ro


www.trovanti.ro


www.oltenia-biking.ro


www.repf.ro
Pagina realizata de catre:
Asociatia Kogayon in parteneriat cu Administratia Parcului National Buila-Vanturarita, in cadul proiectului “Oltenia de sub Munte – zona ecoturistica”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Materialul exprima exclusiv opinia autorului, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania neputand fi facuti in nici un fel raspunzatori de felul in care se folosesc informatiile cuprinse in acesta.
2014 Toate drepturile rezervate.